Uutiset

10.08.2019

Ponikuninkuusravien ensimmäinen päivä kilpailtiin aurinkoisella Linnunlahdella

Päivän nelinkertainen voittaja Maria Kiukas ja ponikuninkuuskilpailun johtopaikan napannut viime vuoden poniravikuningas Thorvald. Kuva: Aada Pölönen / Joensuun Ravirata

 

Lauantaina Joensuun raviradalla nähtiin pienempiä hevosvoimia, kun raviradalle saapuivat Suomen poniparhaimisto ja nuoret raviurheilijatähdet kaikkien aikojen 15. Ponikuninkuusraveihin. Avauspäivänä ajettiin A-ponien eli shetlanninponien kuningas- ja kuningatarkilpailujen ensimmäinen osakilpailumatka 1 640 metrin matkalla sekä isompien B-ponien ruhtinas- ja ruhtinatarkilpailujen ensimmäisen osakilpailu samalla mailin matkalla. Sunnuntaina toisen osakilpailumatkan jälkeen kruunataan uusiksi ponikuninkaallisiksi nopeimmat kokonaisajan juosseet ponit. Päälähtöjen ohella nähtiin myös 6 muuta jännittävää ja tasokasta ponilähtöä, ja päivä huipentui Pikkukunkku-lähtöön.

Ponikuningatar-lähdössä ensimmäisen päivän neljästä voitosta ajoi Maria Kiukas siskonsa Sofian valmentamalla EMMEROS BAMBI -shetlanninponilla. Tamma oli vuonna 2014 kuningatarkilpailun 3. ja nyt nopea pikkutamma haastaa tosissaan aikaisempien vuosien voittajat kuningatarseppeleestä. Kaksi muuta ennakkosuosikkia POMONA II ja Oona Halme sekä EUFORIA ja Tuukka Varis kirivät pitkältä takamatkalta totokolmikkoon. Jo heti seuraavassa lähdössä Maria palasi voittajakehään hallitsevan kuninkaan THORVALDin kanssa. Thorvaldin voittoaika 2.07,7 oli samalla Joensuun raviradan uusi rataennätys. Kaksikon mielessä siintää kolmas peräkkäinen ponikuninkuus, mutta sanansa sanottavana siihen on varmasti myös toiseksi sijoittuneilla Fiia Espolla ja muutaman vuodentakaisella kuninkaalla BROÄNGENS GHOSAKRAMAlla. Kuninkuuskilpailuosamatkan kolmanneksi ehtivät Juuso Ikonen ja DILBERT GREAT 3,4 sekuntia voittajalle jääneenä. 

Poniruhtinatarkilpailussa nähtiin voittamattoman ODD MOLLYn soolo. 6-vuotias tamma otti suvereenisti jo kauden 11. voittonsa ja sen myötä vahvan kiinnityksen poniruhtinattaren titteliin yhdessä ohjastaja-valmentaja Oona Halmeen kanssa. 80 metriä voittajavaljakon takaa startanneet pahimmat kilpakumppanit, viime vuoden voittaja AMAZON / Moona Espo ja vain niukasti ruhtinattaruuden Kuopiossa hävinnyt DORINDAH / Julia Kiukas veivät seuraavat totosijat. Tänä vuonna tullaan varmuudella näkemään uusi ruhtinas, sillä edellisvuoden voittaja ERAGON ja Eveliina Hietanen eivät ole puolustamassa titteliään. Ensimmäistä kertaa mukana oleva 6-vuotias ruuna CIRCO johti ohjastajansa Tiia Vehviläisen kanssa koko matkan ja lunasti samalla uransa ensimmäisen voiton 5 sekunnin erolla seuraavaksi tulleeseen KATTEDALS ISSEen ja Niina Hänniseen. KÅLMANS SCOOPY DOO ja Jutta Salmi sijoittuivat kolmanneksi.

Maria Kiukas ohjasti voitot myös NIITTYKORVEN POKER ALICEn ja MARKOn rattailla, josta kruunattiin Pikkukunkku Ponkkareiden päätöslähdössä. Kotiradan voittajina päästiin Ponkkareiden muissa lähdöissä juhlimaan kontiolahtelaista Ella Kuosmasta ja KEIJUNEN-ponia sekä liperiläistä Noora Venäläistä GOLDEN FIGHTERin kanssa.

Katso kuninkuus- ja ruhtinuuskilpailuiden tilanne ensimmäisten osakilpailumatkojen jälkeen sekä ohjastajien kommentit Hippoksen sivuilta.

Lauantain voittajakuvat

 

Ponkkarit huipentuvat sunnuntaina

Ponikuninkuusravit jatkuvat sunnuntaina klo 11:00 alkaen. Ponkkarit huipentuvat kuninkaallisiin seremonioihin klo 14:25. Sitä ennen jännittävien ponilähtöjen ohella tekemistä ja oheisohjelmaa riittää Ponkkareissa koko perheelle. Lue lisää ja katso tarkempi ohjelma sivuiltamme www.ponikuninkuusravit.fi > Ohjelma ja aikataulu.

Myös huominen Ponkkari-kilpailupäivä streamataan Joensuun Raviradan YouTube-kanavalle. Tämän päivän lähetyksen pariin pääset tunnelmoimaan tästä linkistä!

Raviurheilu - jännitystä ja unohtumattomia elämyksiä