Uutiset

11.08.2019

Suurien tunteiden Ponkkarit – valtakunta sai uudet ponikuninkaalliset

Ponikuninkuusravit 2019

Poniruhtinatar Amazon ja onnelliset taustajoukot. Kuva: Aada Pölönen / Joensuun Ravirata

 

Poniraviurheilun vuoden kohokohta, Ponikuninkuusravit, on nyt ravattu. Linnunlahdella nähtiin Ponkkari-viikonlopun aikana kaiken kaikkiaan 20 mielenkiintoista poniravilähtöä. Valtakuntaamme kruunattiin kahden kilpailupäivän jälkeen uudet ponikuninkaalliset, kun sunnuntai huipentui ponikuninkaallisten seremonioihin. Tämän päivän raveissa myös Ponikuninkuusravien viestikapula siirtyi ensi vuoden isännälle, Vermolle.

Lauantaina ravattiin kaikkien neljän pääkilpailun ensimmäinen osakilpailumatka 1 640 metriä. Sunnuntaina kilpailijoilla oli edessään ponien pitkä 2 140 metrin osakilpailumatka, jonka jälkeen nopeimman kokonaisajan tehneet julistettiin voittajiksi. A-poneissa ruunat ja oriit mittelivät ponikuninkuudesta ja tammojen paras kruunattiin ponikuningattareksi. Isommat B-ponit kisasivat poniruhtinaan ja -ruhtinattaren titteleistä.

EMMEROS BAMBIN ohjastaja Maria Kiukas ehti voittamaan lauantain aikana jo neljä poniravilähtöä, kuningatarkilpailun avausmatka mukaan lukien. Sama tahti jatkui sunnuntaina ja kuninkuustasolla ensi kertaa kilpailleen tamman kuningatartitteli sinetöitiin päätösmatkan voiton myötä 4,1 sekunnin erolla seuraavaan. Vuoden 2012 ponikuningatar POMONA II ja Oona Halme sijoittuivat viime vuoden tapaan kokonaiskilpailussa toiseksi. Kuningatarhoviin kiri myös EUFORIA yhdessä Tuukka Variksen kanssa. Maria saatteli seremonioihin myös ponikuningas THORVALDin, joka avausmatkan voiton ja päätösmatkan kolmannen sijan myötä nappasi itselleen jo kolmannen peräkkäisen kuninkuuden. Toiseksi kovimman kokonaisajan kirjauttivat EKSLÄTTS SACRIFICE ja Oona Halme, joiden jälkeen kolmanneksi ylsivät BROÄNGENS GHOSAKRAMA ja Fiia Espo.

Espojen perheeseen lisää menestystä toi poniruhtinatar AMAZON ja Moona Espo, jotka juhlivat kokonaiskilpailun voittoa myös kahtena edellisenä vuonna. Vauhdikas ODD MOLLY ja Oona Halme olivat toisia ja DORINDAH ja Julia Kiukas kolmansia. Poniruhtinaskilpailussa elettiin jännittäviä hetkiä ennen voittajan julistamista, sillä sekä ensimmäiseksi että toiseksi niin päätösmatkalla kuin kokonaiskilpailussa sijoittuneiden laukkoja tuomaristo tutki pitkään. ARMANI ja Laura Sipilä voittivat päätösmatkan, mutta kokonaiskilpailussa sijoitus oli toinen. Poniruhtinaaksi kruunattiin CIRCO ja Tiia Vehviläinen 5,6 sekunnin erolla seuraavaan. Ruhtinuuskilpailun kolmonen matkasi KATTEDALS ISSEn ja Nina Hännisen matkaan Kouvolaan.

Ikimuistoisten Ponkkareiden kohokohtia olivat myös kerta toisensa jälkeen uudistetut rataennätykset sekä poniruhtinatar Amazonin B-ponien Suomen ennätys 44,6 / 2 140 metriä. Viikonlopun tuplavoittajia löytyi myös päivän muista lähdöistä: PONIKUJAN MILLA MAGIA ja Venla Kumpumäki sekä GOLDEN FIGHTER ja Noora Venäläinen voittivat ensimmäiset kilpamatkat niin lauantaina kuin sunnuntaina.

Kahden kilpailupäivän aikana Ponkkareita oli seuraamassa yhteensä n. 3 700 henkilöä. Yleisöalueella oli vilskettä muun muassa poniratsastusalueella ja kotieläinpihalla sekä keppariklinikalla eläinlääkärin vastaanotolla. Etukäteen pohditusta kävijätavoitteesta kuitenkin jäätiin kenties lukuisten samanaikaisten lähialueen muiden tapahtumien vuoksi, mutta kaiken kaikkiaan Ponkkari-viikonloppu oli todella onnistunut hyvänmielentapahtuma ja nuorisoraviurheilun näyteikkuna, jollaiseksi se on tarkoitettukin. Kuvia ja tunnelmia Ponkkareita löytyy niin Joensuun Raviradan sivuilta ja Facebookista kuin Ponikuninkuusravien sosiaalisen median kanavista. Ponkkareiden parhaat palat on taltioitu myös Suomen Hippoksen kuvapankkiin.

Hippoksen tiedote ja ponikuninkuusravien kokonaistulokset

Sunnuntain voittajakuvat

Sunnuntain kilpailupäivän lähetys Joensuun Raviradan YouTube-kanavalla

 

Ponikuningas

Ponikuningas Thorvald ja Maria Kiukas. Kuva: Hippos / Suvi Hakkarainen

 

Joensuun Ravirata ja Ponikuninkuusravit kiittävät kaikkia tapahtumamme mahdollistaneita tahoja: kilpailijoita, yleisöä ja yhteistyökumppaneita sekä Ponkkari-kummeja, talkoolaisia ja toimihenkilöitä! Kiitos, että saimme olla kanssanne toteuttamassa meijän ponkkareita ja lämpimät onnittelut kaikille uusille poniravikuninkaallisille!

 

Ensi perjantaina jatketaan

Linnunlahti kiittää ja hiljenee – mutta vain hetkeksi. Perjantaina mennään jälleen isoa kovaa hevosilla Pyhäselkä-ravien merkeissä. Näissä raveissa juhlitaan myös Pohjois-Karjalan kuninkuusravimenestystä ja upeita edustajiamme: Välkyn Tuiskua, Piskon Poutaa, Vixeniä ja Poikolan Neitoa.

Nähdään pian!

Raviurheilu - jännitystä ja unohtumattomia elämyksiä