Uutiset

05.01.2020

Hevosten hyvinvointitarkastuksia myös Joensuun raviradalla

Joensuun Ravirata

Ravhevosten hyvinvoinnin ja terveydentilan tarkastelu on tärkeää kaikissa ravikilpailuissa. Lisäksi kilpaileville ravihevosille on on kesästä 2019 lähtien tehty erillisiä hyvinvointitarkastuksia. Suomen Hippos ry:n sääntövaliokunnan päätöksellä tarkastukset jatkuvat ja laajenevat vuonna 2020 osana ravihevosten hyvinvoinnin kehittämisohjelmaa. Aikaisemmin hyvinvointitarkastuksen pilottijaksolla mukana olleen viiden raviradan lisäksi mukaan tulee kuusi uutta ravirataa ja Joensuu on yksi niistä.

Hyvinvointitarkastusten tavoitteena on saada lisätietoa hevosten hyvinvoinnista, varusteista ja valjastamisesta sekä kilpailukuntoisuudesta. Tarkastuksessa käydään läpi muun muassa hevosen yleiskunto, jalat, kavio ja suu, sekä varusteet ja kärryt. Tarkoituksena on ennen kaikkea myös edistää hevosten hyvinvointia ja kilpailujen turvallisuutta yhdessä hevosten taustavoimien kanssa.

Hyvinvointitarkastukseen osallistuvat hevoset arvotaan ennen raveja, ja pyrimme ilmoittamaan hevosen taustajoukoille hyvinvointitarkastukseen osallistumisesta mahdollisimman hyvissä ajoin ravien alussa. Valjakon valmistautuminen kilpailuun on tärkeää, joten pyrimme myös sopimaan yhdessä hevosen valmentajan ja taustajoukkojen kanssa hyvinvointitarkastuksen ajankohdasta.

 

Pidä huolta varusteiden kunnosta

Sääntöjenmukaiset, oikein kiinnitetyt ja huolletut valjaat ja varusteet ovat tärkeä osa ravikilpailuiden turvallisuutta. Varusteiden on myös oltava hevoselle sopivan kokoisia ja oikein asennettuja. Itse muunneltujen tai esimerkiksi teipillä tai nippusiteillä korjattujen varusteiden käyttö on kiellettyä.

Suosittelemme tarkastamaan oman hevosen varusteet ja niiden kunnon säännöllisesti. Myös kilpakärryjen kiinnitysten, pulttien ja hitsaussaumojen kunto on hyvä varmistaa. Lisätietoa sallituista varusteita ja niiden kunnon tarkastamisesta löydät Hippoksen varusteoppaasta. Myös ruotsalaisen Svensk Travsportin video on oiva apu kilpakärryjen ja varusteiden kunnon tarkastamiseen. Video on ruotsinkielinen, mutta tarvittavat toimenpiteet tulevat siitä selkeästi esille.

Näin voimme jokainen pienillä toimenpiteillä varmistaa sekä oman hevosemme ja sen ohjastajan että muiden kilpailevien valjakoiden ja koko ravitapahtuman turvallisuutta. Kiitos yhteistyöstä!

 

Lisätietoja

Hippoksen tiedote: Hyvinvointitarkastuksia laajennetaan

Hippos: Ravihevosten hyvinvointiohjelma

Maaseudun Tulevaisuus: Video: Näin tehdään hevosen hyvinvointitarkastus

Raviurheilu - jännitystä ja unohtumattomia elämyksiä